Bågskytteklubben Panterns historia

Prenatal verksamhet

BK Pantern har djupt rotade bågskyttetraditioner i Lund att förvalta.

Bröder och systrar i S:t Knuts gille genomför  t ex årligen en sk papegojskjutning, en mer än tusenårig tävlingsform med tydlig militär bakgrund där en liten papegojfigur placeras på en hög stång och beskjutes, då man även korar en fågelkung och dito drottning.

Detta har pågått sedan 1100-1200-talet då gillet var en skydds- och försvarsorganisation. Stadsdelen Papegojelyckan var platsen där skjutningarna tidigare ägde rum. Denna form av bågskytte har numera inget att göra med idrott utan är mer att betrakta som förströelse.

Verksamheten i IFK Lunds bågskyttesektion, Panterns föregångare, var dock i högsta grad inriktad på idrott. Sektionen bildades 1953 av Sven Albrechtsson och Arne Klang. Utomhusträningen skedde i en del av Folkparken och inomhusträningen i Palaestra vid Universitetsplatsen. Under flera år, med början 1954, arrangerade sektionen inomhustävlingen Lunda-cupen och 1956 SM i tavelbågskytte.

Pantern föds

Av olika orsaker upplöstes IFK Lunds bågskyttesektion och Bågskytteklubben Pantern bildades 1958 av en handfull skyttar med Bror Lindqvist i spetsen. Bland övriga som var med vid födelsen bör Arne Blomberg, Lennart Mayer, Curt Lind-Hallin, Torsen och Ann-Sofi Nilsson nämnas. En enfärgad gul tröja med ett påsytt pantermärke, som ännu används, blev klubbens signum.

Efter födelsen

Under klubbens 10 första levnadsår ökade antalet medlemmar från en handfull till ca 25. Vid 20 års ålder var antalet medlemmar uppe i ca 40 och från och med 80-talet har antalet medlemmar sedan varierat mellan 45 och 60.

Av medlemmar som har haft styrelseuppdrag under årens lopp kan följande nämnas för lång och trogen tjänst: Bror Lindqvist, Curt Lind-Hallin, Kuno Bengtsson, Bengt-Åke Ohlsson, Krister Larsson, Claes Colmeus, Jan Åke Åkesson är några som inte längre är aktiva i klubben, Jan Otterström och Lars-Göran Swensson är andra som fortfarande är aktiva.

Från början bedrev klubben sin utomhusträning i Patrik Rosengrens park, först där Palettskolan nu ligger och senare på gräsytan närmare järnvägen. Efter många år på denna plats flyttades utomhusträningen 2005 till parkområdet Sankt Hans backar. Området har visat sig vara idealiskt för vår verksamhet och har även gett oss möjlighet att arrangera alla typer av tävlingar. Inomhusträningen skedde fram till mitten av 70-talet i gamla badhusets källare men flyttade sedan till Bollhusets skjuthall där den fortfande huserar.

Redan från början var intresset för jakt- och fältbågskytte stort. DM i grenen arrangerades klubbens första levnadsår och från 60-talet har klubben arrangerat ett flertal jakt- och/eller fälttävlingar. Av dessa bör i första hand Panterjakten 1993, som var en tvådagarstävling och ett NM-test, SM Fält 2008 och JSM Fält 2010 nämnas. Vad gäller taveltävlingar har klubben bara arrangerat ett fåtal.

Framgångarna på tävlingsbanorna under årens lopp kan beskrivas som mycket bra på distriktsnivå och ganska bra i större sammanhang, speciellt i jakt- och fält klassisk stil och på tavla för äldreklasser i fristil och klassisk stil.

Parallellt med det äldre klubbmärket i tyg har vi även använt ett klubbmärke av senare datum, tryckt på en plastdekal och på en klubbtröja, som också har vissa svarta inslag.

Nästan samma märke användes också på en flagga som togs fram till klubbens arrangemang av SM i fältbågskytte 2008.

Fält-SM 110

Uppdaterad: 2017-10-20 17:35