Hoppa till sidans innehåll

Tavelbågskytte utomhus och inomhus


FältförslagEMG 058

Tavelbågskytte utomhus är den internationellt mest spridda bågskyttegrenen och den enda som förekommer i OS och då uteslutande för skjutstilen fristil.

Nationellt tävlar man i alla skjutstilar i tavelbågskytte.  

Det finns många olika ronder utomhus varav den mest kända är den s.k. FITA-ronden som skjuts på 4 olika avstånd upp till 90/70 m för herrar/damer fristil och compound och då mot 10-ringade tavlor med diametern 80 eller 122 cm. Hel rond omfattar 144 pilar. Vid OS, VM, EM och SM skjuter man på 70 m och dessa avgörs slutligen genom matchskjutning. För äldre och yngre samt för skjutstilarna långbåge och klassiskt finns andra ronder med kortare avstånd.

Under vintern skjuter man inomhus på 18 och 25 m mot tavlor med 40 och 60 cm diameter. En rond omfattar 60 pilar. För yngre finns ronder med kortare avstånd. I Pantern tävlar vi en gång om året om vandringspriset Pantervärjan, på en egen rond på 20 m på tavlor med 20 cm diameter (10 cm diameter för compound). 

Vid tavelbågskytte är alla tavlor färgade och 10-ringade, dessutom finns det 3-spotstavlor där de yttre poängvärdena inte är med (för att begränsa dukens storlek). Den senare typen används i tävlingssammanhang där precisionen är hög för att undvika att skjuta sönder pilar i tavlan.

Tavelbågskytte handlar om att behärska en god skjutteknik, att utomhus kunna ta hänsyn till väder- och vindförhållanden samt att ha goda tävlingsnerver, speciellt inomhus vid matchskjutning, eftersom exponeringen kan vara stor och resultatredovisning ofta sker kontinuerligt. 

Skjuttekniken vid tavelbågskytte är grunden för skjuttekniken vid allt bågskytte och därför finns det anledning för alla bågskyttar att träna och studera tavelbågskytte. Det finns informations- och utbildningsmaterial i stor omfattning, se länkar till SkBF, SBF och FITA. 

Uppdaterad: 08 JUN 2016 01:28 Skribent: Lars-Göran Swensson

 

KONTAKTA OSS 

VIA E-POST

 This is a mailto link

 

GOTT NYTT ÅR

...och därmed dags att betala in

Medlems- & Träningsavgift 

för VT2019 eller Helår.

Postadress:
BK Pantern - Bågskytte
Lina Sofie Sandin, Vävaregatan 12 d
22237 Lund

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info